Miért fogyaszthatják cukorbetegek is az őstönkölyt?

Bár elsőre lehet, hogy hihetetlennek hangzik, hogy egy cukorbeteg is fogyaszthat őstönkölyből készült terméket, például kenyeret, vagy tésztát, pedig ez tényleg így van!  Had magyarázzal el, neked hogy miért.

Mire jó a glikémiás index?

A glikémiás index (GI = Glycemic Index) egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben.

Azt azonban fontos tudni, hogy csak azoknak az élelmiszereknek van glikémiás indexe, melyek jelentősebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, mivel a vércukorszintet a szénhidrátok emésztése során keletkező cukrok emelik meg.

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak.

Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet, ami a sikeres fogyás kulcsa.

Ezzel szemben a magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak.

Ezek hirtelen emelik meg a vércukorszintet, majd pedig a vérbe kerülő nagy mennyiségű inzulin a vércukorszint gyors leesését idézi elő.

A hirtelen visszaeső vércukorszint hamar éhséget okoz, mely ismételt evésre kényszeríti az embert és az ördögi kör folytatódik, mely gyors elhízáshoz vezet. Ráadásul az így ingadózó vércukorszint az elhízás mellett számos egészségügyi probléma forrása is. Többek között a szív- és érrendszeri megbetegedéseké, valamint a cukorbetegségé.

Sokan hiszik azt, hogy amiben szénhidrát és keményítő található, az mindenképpen hizlal és nem segít  a vércukorszint megfelelő szinten tartásában.

A GI értéket azonban az adott élelmiszer szénhidráttartalma és a szénhidrátok összetétele határozza meg, melyet  az élelmiszer fehérje-, zsír- és rosttartalma is befolyásol.
A fehérjék, zsírok és rostok mind lassítják a szénhidrátok lebontását és felszívódását, így tehát minél több fehérjét, zsírt és rostot tartalmaz egy élelmiszer, annál alacsonyabb lesz a GI értéke, még viszonylag magasabb szénhidráttartalom esetén is.

Az őstönköly esetében kimagasló a fehérje és a rosttartalom, így tehát alacsony a Gl-indexe még a  benne lévő szénhidrát mennyiség ellenére is.

Az őstönkölyben az a lenyűgöző, hogy a benne található szénhidrát rendkívül lassan szívódik fel, így egyenletesen adagolja a belőle létrejövő cukrot a szervezetnek, ezáltal nem emeli a vércukorszintet, sőt, helyreállítja azt. Ráadásul nem növeli az éhségérzetünket, hanem éppen ellenkezőleg.

Mit mondanak azok, akik már fogyasztják az őstönkölyt?

Fogyasztói azt tapasztalják, hogy néhány hét elteltével már mindössze két-három szeletet esznek csak belőle naponta. A lassan felszívodó, jószerkezetű összetett szénhidrátok mellett nagy mennyiségű élelmi rostot is tartalmaz, ennél fogva kedvező a glikémiás indexe.

A belőle készült kenyér pedig kovászolással készül, és ez azért nagyon fontos, mert kovászolás során a szabad cukrok eltűnnek a kenyérből.

Mi a kovászolás?

Maga a kovászolás egy tejsavas erjedésnek nevezett kémiai folyamat, mely során a tejsavbaktériumok a kovászban lévő cukrot tejsavvá alakítják. Ez az anyag felelős egyrészt a tartósításért, másrészt pedig biztosítja a kovászolt kenyér jellegzetes ízét és illatát.

Tehát amennyiben cukorbeteg vagy, nyugodtan fogyaszthatsz őstönkölyből készült termékeket, akár péksüteményeket, tésztákat, hiszen nem kell aggódnod a vércukorszinted megemelkedése miatt.

Az azonban fontos, hogy cukorbetegként a diétát és a mozgásterápiát ugyanúgy tartanod kell.

Kifejezetten cukorbetegek és diétázok számára fejlesztettük ki az őstönkölyből készült lapkenyeret, mely adagonként 17 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami egész napra beállítja a vércukorszintet.

Mi a különbség a boltokban kapható ipari lisztek és a 100%-ban organikus Dr. Kalmár Gergely Tönköly®liszt között?

Dr. Kalmár Gergely Tönköly®liszt

  • Tilos műtrágyázni, vegyszerezni nincs szüksége növényvédő szerekre, és permetszerre
  • A talajból és a vízből a méreganyagokat nem vesz fel
  • 100%-ban emészthető
  • Magyar ősgabona, adalékanyag hozzáadása nélkül

Egyéb boltban kapható, átlagos lisztek

  • Termesztéséhez szükséges permetezés, vegyszerezés és a műtrágyázás
  • Képes felvenni a talajból a vegyszermaradványokat, nehézfémeket
  • Halott anyag, vitamin- és ásványianyag-tartalmának 20-80%-át, rosttartalmának mintegy 90%-át elveszti sütés, főzés hatására
  • 20-30%-ban emészthető és a biológiai értéke 0
  • Bizonyos termékek nem magyar forrásból származnak és tartalmazhatnak emberi emésztésre alkalmatlan anyagokat

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Írd meg a véleményed és szólj hozzá! Legyél Te is tagja a közösségnek!

0