Mi a génmódosítás?

Napjainkban igencsak vitatott kérdés a génmódosítás (GMO). Számos szakember foglalkozik azzal  kérdéssel, hogy a genetikailag módosított élelmiszereknek milyen hatásai lehetnek az emberi szervezetre. Egyenlőre a vélemények eléggé megoszlóak. Valaki szerint egészség károsító hatása van, valaki szerint egyáltalán nem kell ettől tartanunk.

Az viszont biztos, hogy már csak  a környezeti károk és az élővilág csökkenése miatt is kerülni kellene az alkalmazását.

De mi is pontosan az a génmódosítás?

A génmódosítás  azt jelenti, hogy egy élőlényben (növényben vagy akár állatban), máshonnan származó génekkel, olyan új tulajdonságokat hoznak létre, amelyek eddig nem voltak jellemzőek rá.

A gének az élőlények sejtjeiben találhatóak, és a szervezet működéséhez és a növekedés szabályozásához szükséges információkat tartalmazzák.

A géneket az utódok szüleiktől öröklik.

A génmódosítás a mezőgazdaságban azt jelenti, hogy egy növényt új, rá addig nem jellemző tulajdonsággal ruháznak fel. Tulajdonképpen egy új, természetellenes növény jön létre, hisz a természetben tilos az ilyen keresztezés, ez ellen védi magát a természet.

A génmódosításoknak köszönhetően új fehérjeláncolat jött létre. Ezek az új fehérjerészecskék komoly problémát jelentenek a búza esetében.  Itt arról van szó, hogy ezek a piciny torzított fehérjék az emberi szervezetbe bekerülve 1-1 emberi gént átmodosítanak. Kinél ezt, kinél azt, de a végeredmény, hogy megbetegítik az embert.

A hibás búzafehérjék jelenleg a Földön több mint 500 betegségtünetet okoznak (hasmenés, fejfájás, fáradékonyság, különböző allergiák).

Már az 1960-70-es években megállapították, hogy a gabonák fehérjetartalmának 68%-a volt emészthető, 2000-ben pedig a 30-34%-a, ami azt jelenti, hogy feleződött.

A kérdés az, hogy akkor most vajon hol tartunk?

1941-ben találtak feljegyzéseket arról, hogy a búzák jelentős része genetikailag módosított volt. És persze ebből születnek azok az elméletek, hogy a gabona nem való az embernek, mert nem emészti.

Valóban igaz, hogy ezeket a genetikailag módosított gabonákat, nem képes az emberi szervezet megemészteni, de ez pontosan azért van, mert belenyúltak a szerkezetébe, genetikájába.

A fehérje nagyon fontos az emberi szervezet működésének a szempontjából, hiszen a fehérje az élet alapja.

Éppen ezért a cél a génmegőrzés lenne és olyan fehérje produktív növények fogyasztása, amik 100%-ban emészthetőek. Ilyen például az őstönköly.

Hiszen a gabonákat nem lehet kiiktatni az életünkből, mert ezek adják az energiát, és mivel a test működéséhez táplálék kell és minket az táplál amit megeszünk, ezért nagyon fontos arra odafigyelni, hogy kizárólag 100%-ban természetes, bio gazdálkodásból származó magas tápanyagtartalmú ételeket fogyasszunk.

Az őstönköly nem hogy elősegíti a jó emésztést, de egy genetikai kódot is ad.

Nagyon fontos azonban, hogy semmilyen másik búzával nem szabad keverni, mert akkor elveszíti a gyógyító hatását. A Dr. KalmárⓇ féle őstönkölyliszt garantáltan ezt a magas minőséget képviseli.

Dr Kalmár Gergely munkájának eredményességét és a nevével fémjelzett tönköly nagyszerű tulajdonságait bizonyítja, hogy:

  • 1998-ban Uniós első
  • 2002-ben világelső lett a Nemzetközi Találmányi Világkiállításon
  • 2002 IV. GENIUS I.E. fődíja: aranyérem – Öko-10R néven a termesztett búzák közül

Ha te is egészségtudatos vagy és kerülöd a génmódosított termékeket, akkor az őstönkölyliszt a legjobb választás számodra, mivel ősnövény voltának köszönhetően mindenféle vegyszer és egyéb manipuláció nélkül termeszthető.

Az őstönkölyliszt termesztéséhez nincs szükség:

  • növényvédőszerre
  • permetszerre
  • tilos műtrágyázni, vegyszerezni, mert akkor elfekszik és nem terem

Ráadásul olyan inteligens növény, hogy nem vesz fel a talajból és  vízből a méreganyagokat.

Az 1986-os csernobili atomreaktor-robbanás után a magyar gabonák vizsgálata kimutatta, hogy egyedül a Dr. KalmárⓇ féle tönkölybúzában nem volt mérhető sugárszennyezés és nem károsodott genetikailag.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Írd meg a véleményed és szólj hozzá! Legyél Te is tagja a közösségnek!

0